torstai 21. kesäkuuta 2012

Rakkaat "kehvelit"


Kuten me ihmiset, myös eläimet vanhenevat tai syntyvät mahdollisesti epämuodostuneina. Meillä täällä eläintarhalla on myöskin oma "kokoelmamme" näitä erityiseläimiä sekä vanhuksia, jotka ovat meille kuitenkin niin rakkaita. Tässä tekstissä esittelemme teille osan niistä sekä kerromme joidenkin eläinten omituisista tavoista.

Ensimmäisenä esittelemme teille maaorava Nikin, joka on saanut tänä kesänä runsaasti huomiota myös asiakkailta. 



Nikki on jo vanha papparainen, jonka kävely näyttää vähän omituiselta. Sen takapää ei aina toimi kunnolla ja takajalat näyttävät laahaavan mukana. Nikki on kuitenkin elämänsä kunnossa eläessään kahden maaoravaneidin kanssa. ;) Aamuisin ruokintakierroksella se on aina ensimmäisenä vaatimassa jyviä ja salaattia. Laahaava takapää ei näytä Nikin menoa haittaavan ollenkaan! Se saa olla oravaneitien kanssa niin kauan, kun kunto on hyvä ja elämäniloa riittää. Tarkkailemme tilannetta useita kertoja päivässä ja heti, jos meno hidastuu, tiedämme, että on aika luopua siitä. 

Eläimistä luopuminen ei koskaan ole helppoa, oli sitten kyseessä poni tai undulaatti, sillä hoidamme niitä kuin omiamme.


Myös linnuilla voi olla epämuodostumia. Siitä hyvä esimerkki on eräs kukkomme nimeltä Stig. Kuvasta ei oikein näe, mutta sillä on suuri patti kaulassa. Se elää ihan tavallista kukonelämää ystävänsä Sulevin kanssa lampaiden seurana. Kukoilla on myös hauska tapa, joka saa ihmiset säikähtämään. Ne nimittäin ottavat aurinkoa! Monesti asiakkaat tulevat sanomaan, että teillä on kuollut kukko aitauksessa. Auringonpaistaessa ne makaavat siipi oikosenaan, silmät kiinni ja täysin liikkumattomina. Kukot myös ottavat hiekkakylpyjä, mikä saattaa jonkun silmään näyttää siltä, että ne sätkivät viimeisillä voimillaan.

Eräs ponimme, Olle, on syntynyt hieman toispuoleisena. Kuvista näkyy, että sen toinen korva on pieni ja suippo. 



Myös sen turpa on vinossa. Ei varmaankaan tarvitse tässä erikseen mainita, että sekin elää täysin normaalia ponin elämää... Vino turpa ei haittaa edes syömistä. Oikeastaan toispuoleisuutta ei huomaa muuten kuin ratsastustilanteessa, jolloin poni on kankeampi toiseen suuntaan mentäessä.



Alpakoista toiseksi nuorin, Jade, syntyi väärillä säärillä, kuten kuvista voi nähdä. Tämäkin on lähinnä vain esteettinen ongelma.

On hienoa, että asiakkaat tulevat sanomaan, jos huomaavat jotain epätavallista, koska myös äkillisiäkin sairastapauksia saattaa tulla. Usein kuitenkin tilanne on huomattu ja hallinnassa. Teemme kaiken voitavamme eläinten eteen ja tarvittaessa olemme yhteydessä eläinlääkäriin. Meillä on pari omaa eläinlääkäriä, joille voimme soittaa ja hätätapauksissa turvaudumme päivystävään eläinlääkäriin. Kaikesta mieltä askarruttavasta saa tulla keskustelemaan eläintenhoitajien kanssa! Ja sitä toivommekin, kerromme mielellämme eläintenhoidosta enemmän!



 - Paula ja Johanna


2 kommenttia: