torstai 28. kesäkuuta 2012

Eläintarhan kaviokkaat


Meillä on täällä eläintarhalla kolme shetlanninponia Cindy, Pixie ja Ransu (+1 lainaponi Halina) sekä kaksi welsh-ponia, Lissu ja Wallu ja kaksi Gotlannin russ -ponia, Olle ja Muffe. Muita kaviokkaita ovat aasimme Mimmi, Sanni ja Niffe sekä muulimme Zikita. Nämä kaikki ovat olleet täällä useita kesiä, joten rutiinit ovat tulleet jo tutuiksi. Elämä eläintarhalla on leppoisaa verrattuna esimerkiksi ratsastuskoulun arkeen. Ponien työvuorot on jaettu niin, että töitä tehdään puoli päivää ja seuraava päivä on vapaa. (Ruuhkaisimpaan aikaan saatamme joutua ottamaan useamman ponin käyttöön, mutta nämä kirjataan ylös, jotta voimme varmistaa jokaiselle riitävästi vapaapäiviä.) 


Isot ponimme tekevät ratsuvuoroa ja niillä monet pienet tytöt ja pojat pääsevät elämänsä ensimmäistä kertaa ratsastamaan. Pienet shetlanninponimme taas vetävät kärryä, johon usein ratsastusta vielä jännittävät lapset sekä ponin selkään jo liian pitkät tai painavat pääsevät. Poni kun jaksaa vetää perässään enemmän painoa kuin kantaa selässään. Ainoastaan Ransu (kuvassa loimi päällä) ei kesäihottumansa takia tee töitä, sillä sen kiusana ovat ötökät. Ransu syö vaivaansa ihmisillekin tuttua allergialääkettä, Histeciä, sekä sitä rasvataan ja pestään säännöllisesti. 


Tänä kesänä otimme käyttöön myös ötökkäloimen, joka on selvästi vähentänyt kutinaa ja rapsutusta. Loimi on herättänyt asiakkaissa sekä hilpeyttä että ihmetystä. Monet ovat epäilleet, ettei poni näe kunnolla, mutta paras on ollut kysymys: "Miksi poni on alistettu?" Olemme itse käytännössä kokeilleet ja kyllä, loimesta näkee läpi :)

Ponit eivät vapaapäivinäänkään vietä koko päivää aitauksissaan vaan... 





Aamuisin meillä on aikaa touhuta niiden kanssa. Usein päästämme kaikki ponit ja aasit vapaaksi eläintarhan alueelle. Ne laukkailevat ympääriinsä innoissaan ja välillä saattavat pujahtaa marsuaitaukseen syömään (kuvassa). Marsut ovat tietenkin vielä sisällä taloissaan, eivätkä ponit pääse niitä tallomaan. Pari viikkoa sitten koimme hauskan tilanteen, kun eräs työmies luuli, että ponit ja aasit olivat tehneet joukkopaon ja hypänneet kaikki samaan aikaan aitauksistaan ulos. Lievensimme miehen huolia kertomalla, että kyse ei ole karkureissusta vaan ne ovat valvotulla aamuhölkällä. 


Teemme myös retkiä Näsijärven rantaan. Onkiniemen asukkaille olemme tuttuja jo useamman kesän ajalta; jotkut vilkuttelevat meille parvekkeiltaan ja pihoiltaan sekä jäävät juttelemaan. Näillä retkillä saatamme ratsastaa tai ajaa poneilla ja uittaa niitä. Pääasia poneille taitaa kuitenkin olla syöminen, sillä ranta on täynnä ihanaa, vihreää ruohoa. Koska ponien työvuorot ovat kevyitä ja tapahtuvat käynnissä, pyrimme ajamaan, ratsastamaan tai juoksuttamaan jokaista ponia noin kerran viikossa. Syönti- ja kävelyretkiä eläintarhan alueen ulkopuolelle tehdään päivittäin, se on poneille ja aaseille mukava tauko tämän hälinän keskeltä. Liikunnan ja syöttelyn lisäksi kaviokkaat nauttivat myös päivittäisestä harjauksesta ja rapsutuksista.




- Johanna ja Paula

5 kommenttia:

  1. Ihanaa lukea näitä eläintarhan juttuja!

    VastaaPoista
  2. lissu luultavastikin jo hyvin parantunut kun sillä ratsastettiin tuossa kuvassa? :--)

    VastaaPoista
  3. Se ratsastuskuva on vuodelta 2008, siellähän näkyy Muumikin perässä ja sehän ei enää ole eläintarhalla :)
    Johanna

    VastaaPoista
  4. Terveisiä Ollelle ja Muffelle (Musselle) entisestä kodistaan ! Ihana nähdä kuvia ja kuulla että ovat siellä vieläkin mihin ne meiltä lähtivät ja viihtyvät hyvin.

    VastaaPoista
  5. Oih miten söpöjä <3

    VastaaPoista