maanantai 9. heinäkuuta 2012

Särkkään töihin

Kommenteissa oli toivottu, että kerrottaisi miten Särkkään pääsee töihin ja millä perusteilla valintoja tehdään. Tähän kysymykseenhän ei löydy yksiselitteistä vastausta, sillä töitä on puistossa niin monenmoisia, ja eri tehtäviin saatetaan painottaa erilaisia asioita - mutta tein parhaani selvittäessäni teille jotain vinkkivinkkejä kesätyöhakua varten hiukan ylemmältä taholta. Oranssit kommentit ovat suoraan esihenkilöiltä, jotka työntekijävalinnat tekevät.

"Haastatteluun kannattaa aina valmistautua huolella! Pohtia vastauksia kysymyksiin ja miettiä myös mitä haluaa itse kysyä työnantajalta. Mieti valmiiksi ainakin vahvuutesi, ajatellen hakemaasi tehtävää. Ole oma itsesi, anna itsestäsi rehellinen kuva. Viestisi saat parhaiten perille kun käyttäydyt hyvin, olemuksesi on pirteä, reipas ja ystävällinen. Asenne ratkaisee!"

Haastattelujonoja keväällä 2012

Särkänniemihän on siitä mahtava työnantaja, että siellä haastatellaan henkilökohtaisesti jokainen kesätyönhakija. Tämä ei todellakaan ole itsestäänselvää, kun hakijamäärä on niin suuri kuin Särkällä on. Mutta näin täällä taataan tasavertainen mahdollisuus kaikille. Kysymykset oli aika peruskauraa, mutta se on aina jotenkin vaikeaa kertoa miksi on hyvä jossain ja mitä osaa. Me suomalaiset ollaan niin vaatimattomia. Tuntui myös, että sanon varmasti samat asiat kuin sata muuta ihmistä. Mutta minkä sille voin että olen reipas ja omatoiminen työtekijä! Täytyy vaan uskoa että ne erottaa kuka on vilpitön itsekehussaan :D Haastattelu on tietysti lyhyt, joten kamalat paineet siinä ainakin itselläni oli keväällä 2010! Ja jännittikin. Varmasti kokeneet esihenkilöt osaavat kuitenkin katsoa jännityksen läpi persoonaa, josko sieltä löytyy sitä iloista särkkä-asennetta.

     "Yleinen olemus/persoona - se on vaikea asia tuoda esille 5 minuutissa, mutta parhaat siihen pystyy. Ihan takuulla jää hyviä tyyppejä pois sen takia, että haastateltava jännittää ja vaikka yrität mitä niin et saa sitä jännitystä laukeamaan." 

Täällä on kaikki esihenkilöt mukavia ja rentoja, joten älä lietso itseäsi kamalaan jännitystilaan. Tottakai haastis aina jänskättää, mutta vaikka nämä meidän pomot onkin mukavia ja varmasti heittää mahdollisimman huonoa läppää rikkoakseen jään, ei nekään ihmeitä pysty tekemään jos istut hiilihangon päässä eikä susta saa mitään irti :)

"Potentiaalinen työnhakija on vakavissaan, mutta ei vakava"

"Työhakemukseen kirjoitettujen ja työhaastattelussa kerrottujen asioiden on täsmättävä hakijan ulosannin ja habituksen kanssa. "

"Jokaisella on varmaan omat juttunsa, mutta mulla heti ensimmäinen koetinkivi on kädenpuristus. Sen ei tarvitse olla mitenkään erityisen kova, mutta silleen määrätietoinen ja jämäkkä sen tulee olla. " 

Tähän viimeiseen on pakko laittaa lisäinfona, että kyseessä on järjestyksenvalvojien valinta. Saattaahan se muillekin olla sydämen asia, mutta tietysti varsinkin tässä työtehtävässä tietty itsevarmuus ja jämäkkyys on niin sanotusti required. Ja ens vuonna on haastattelijalla käsi mustana kun kaikki ottaa vinkistä vaarin ja alkaa kunnolla pusertaa! :D

Haastattelussa puhutaan myös jonkin verran käytännön asioista, jotta varmistetaan että hakija tietää mihin on ryhtymässä. Sesongin aikaan täällä tehdään aika kiireessä töitä, joskus pitkiäkin päiviä, ja joskus sataa vettä. Aurinkoisinakin päivinä täytyy tehdä töitä, ja joskus on jopa kuuma. Minusta on hölmöä edes mainita, että puisto on auki joka päivä, parhaimmillaan 10-20 joten työt sijoittuvat kaikkiin viikonpäiviin ja kellonaikoihin. Mutta ilmeisesti osa hakijoista ei ole tätä asiaa ennakkoon tarkasti harkinnut. 

"Hyvä työntekijä on sopeutuvainen eli osaa lukea tilanteita ja toimimaan muuttuvassa ympäristössä ja muuttuvissa tilanteissa. Kykenee ryhmätyöskentelyyn, haluaa oppia uutta."

"Ymmärtää millaiseen työhön ja työympäristöön on hakeutumassa; ajoittainen kiire, jonot, satoja asiakaskontakteja päivässä joiden kaikkien pitäisi olla yhtä tärkeitä, oma työpanos on osa isompaa kokonaisuutta"

"Etsin työntekijää, joka pystyy sitoutumaan työhön koko kesäksi (ei viikon lomia tms.)"

Lomaa ei kesätöistä yleensä saa, sehän on joka paikassa tosiasia. Vaikkakin täällä saa vapaatoiveita esittää ja ne otetaan huomioon niin paljon kuin pystytään. Mutta tottakai on ymmärrettävä, että kaikki 500 kesätyöntekijää ei voi toivoa vapaaksi esimerkiks vappua. Mutta oikeista syistä, kuten pääsykokeet tai yo-juhlat tai joku oikeasti tärkeä asia, vapaata varmaankin saa. Meidän TESin mukaan vapaa viikonloppu pitää olla vähintään joka 5. viikonloppu. Se tarkoittaa, että vapaata on vähintään pe-la tai la-su-yhdistelmä.

Kysyin esihenkilöiltä myös, kuinka suurta roolia näyttelee työkokemus ja CV valinnoissa. Vastauksena oli, että täällä työt on sellaisia, jotka pystyy helposti aktiiviselle nuorelle opettamaan. Työkokemusta ei siis vaadita. Tietysti suosittelijat ja työkokemus kertovat aktiivisuudesta, joten voi niistä plussaa olla. Kannattaa kuitenkin panostaa nimenomaan Särkän oman hakemuspaperin täyttämiseen.Viimeinen avoin kysymys tyyliin "Miksi juuri Sinä olisit sopiva henkilö meille töihin" on se tärkein.

"Hakemuksen kirjoittamiseen kannattaa paneutua ja käyttää aikaa. Hakemus jää työnantajalle ja valinnan hetkellä hakemuksiin palataan useaan otteeseen."


"tyyppi/persoona ensiksi, sitten kielitaito, sitten cv/työkokemus/koulutus"

"Ei ole olemassa yhtä Särkänniemen kesätyöntekijä-muottia johon kaikkien pitäisi sopia, pidämme persoonista. "


Särkänniemi on taas ensi keväänä tavalla tai toisella mukana Rekrytorilla. Siellä on yleensä haastateltu, joko livenä tai viime vuonna videon välityksellä, ihmisiä jo ennakkoon. Kannattaa siis olla hereillä kun näistä messuista ilmoitellaan, jos haluaa Särkkäläiseksi Särkkäläisten joukkoon ensi kesänä!


- Julia

Oikaisu : Kädenpuristuskokeeseen pääsevät järjestyksenvalvojien lisäksi laitteenhoitajat, pelihenkilökunta, ensiapu ja puutarha.







1 kommentti:

  1. :) kiitos näistä tiedoista, on kiva tietää miten ennakoitua tilanteesee jos joskus vaikka hakee särkänniemee kesätöihin !

    VastaaPoista